Yüzyıllarca kahveden bihaber yaşayan Avusturyalıların kahveyle tanışma öyküsü hayli ilginç. 17'nci yüzyılda Osmanlı ordusunun kuşatmasının ardından geride kalan kahve çekirdeği çuvallarını bulan Avusturyalılar, önce çuvalların içinde ne olduğunu anlamamış. Hatta pek çoğu "deve yemi" olduğunu düşünmüş... Bugünse kahve çekirdeklerinden başlı başına bir dünya yaratmış durumdalar. Viyana kahve kültürünün UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilmesi de bundan. Aynen Hollanda'nın "laleleri" gibi. Şimdi hikâyenin detaylarına girelim...

UYANIK KULCZYCKI
Viyana'yı Türk kuşatmasından kurtaran Polonya ordusunun komutanı Jan Kulczycki, bir dönem İstanbul'da yaşayan iki taraflı bir casustur. O yüzden deve yemlerinin kahve olduğunu bilir. Ve der ki "Sizi kuşatmadan kurtardık ödül olarak bu deve yemlerini bana verin". Böylelikle sözde tonlarca deve yemini alıp Viyana'nın ilk kahve mağazası Blauen Flasche'yi (Mavi Şişe) açar. Yani Osmanlı ordusundan kalan savaş ganimeti en çok Kulczycki'ye yarar. Uyanık komutan, İstanbul'da öğrendiği kahveyi sütle karıştırarak ilk sütlü kahveyi, kelime anlamı da karışım olan Melange'ı yapar. Kulczycki, Viyana'da hem kahraman olur hem de sütlü kahvenin atası. Hatta bir rivayete göre Viyana kruvasanları da yine Osmanlı kuşatmasından mirastır, zira ayçöreğinden yola çıkılarak yaratılır. Kulczycki'nin yetenekleriyle kahve ve kahvehaneler zamanla Viyanalıların vazgeçilmezi olur. Ama 18'inci yüzyılın sonlarında Julis Meinl 1 ilk kavrulmuş kahveyi endüstriyel olarak üretip satınca Viyana kahvelerindeki asıl patlama yaşanır. Ardından günümüzde de ünlü olan kafeler açılmaya başlanır. Julius Meinl 1 kahvenin Osmanlı'dan geldiğini hatırlatan dünyaca ünlü "kahve içen fesli çocuk" logosunu yaptırır ve önce Viyana'ya ardından dünyaya yayılır.

BULUŞMA YERİ
Viyana'nın kaffeehaus'ları bizim geleneksel kahvelerimizin karşılığı aslında; hayat tarzı ve buluşma yeridir. Kahvenin o şahane kokusunun yanı sıra, çay, kek, küçük çerezler mönüleri oluşturur. Geleneksel Viyana kahvehaneleri, yüksek tavanlı, mermer zeminli ve Thonet sandalyelerle döşelidir. Bunlara halen en iyi örneklerden biri Café Sperl'dir. Rönesans etkilerinin göze çarptığı Café Central, 50'li yılların tarzını yansıtan Café Prückel de şehrin dikkat çekici kaffeehaus'ları arasında yer alır.

KAHVE EDEBİYATI
Marlene Dietrich, Romy Schneider, Paul McCartney gibi hemen her dönem ünlü oyuncuların ve müzisyenlerin müdavimi olduğu kahvehanelere Leo Troçki, Sigmund Freud gibi isimlerin de yolu düşmüştür. Karl Kraus adlı Avusturyalı gazeteci-yazar, edebiyat dergisi Die Fackel'in ününü Viyana kahvehanelerinde yaymıştır...

Şehrin en ünlüleri

Julius Meinl am Graben: Graben ve ünlü Kohlmarkt Caddesi'ni kucaklayan terasıyla diğerlerinden hemen ayrılıyor. 150 yıllık mekânın Julius Meinl'ın Melange kahvesi bir klasik.
Café Central: 1876'da açılan Café Central, İkinci Dünya Savaşı'nda kapanmış, 1975'de tekrar açılmış. Leo Troçki, Sigmund Freud gibi büyük filozofları, şair ve liderleri ağırlamış.
Café Alt Wien, Backerstrasse üzerinde ağırlıklı olarak öğrencilerin rağbet ettiği bu kafe, mağarayı andırıyor.
Café Demel: 1786'dan kalma hamur işi tatlılarıyla ünlü, meşhur çikolatacı K&K Hofzuckerbäcker çikolatalarını bulabileceğiniz Demel, ilginç uygulamasıyla dikkat çekiyor.
Café de l´Europe: Viyana'daki ilk İtalyan tarzı kafe, 1951'de açılmış.
Café Griensteidl: 1847'de bir eczacı tarafından kurulan Café Griensteidl 50 yıl sonra kapandı. 1990'da Do&Co-grubu tarafından yeniden açıldı.
Café Hawelka: Şehrin bohemlerinin takıldığı mekânların başında geliyor. Klasik tarzdan uzak bir Viyana klasiği dersek, karmaşık ama doğru bir tanım yaparız. Hawelka'da Buchteln'i (mayalı tatlı çörek) ile ünlü.
Café Landtmann: Marlene Dietrich, Romy Schneider, Paul Mc Cartney ve Gustav Mahler ile anılan mekân, günümüzde politikacı ve işadamlarının gözdesi.
Café Mozart: Viyana Opera binasının arkasında yer alan ilk kahvehane 1794'de, Mozart'ın ölümünden hemen sonra açılmış.
Café Museum: Viyanalı çağdaş ve Art Nouveau mimarı Adolf Loos tarafından çizilip 2003'de tamamen yenilenen Cafe Museum; Gustav Klimt, Otto Wagner'in müdavimi olduğu mekân olarak biliniyor.
Café Sacher: Dünyaca tanınan Sacher Oteli'nin içindeki kafe, Viyana kafelerinin en ünlülerinden biri olmasını özgün Sacher Turtası'na borçlu. Yazın Opera binasına bakan terası mutlaka görülmeli.
Café Schwarzenberg: Geleneksel kahve spesiyaliteleri, yanında iyi hamur işleri ve Viyana mutfağının lezzetleriyle bilinen bir mekân. Sergi, konser gibi kültürel etkinlikler de sıkça düzenleniyor.


Viyana kahvesi nasıl yapılır?

Kapuziner (Rahip cübbesi): 1 shot espresso kahve hazırlayın, içine süt kreması ekleyin.
Kleiner Brauner: Double espresso kahvenin yanında, ayrı 1 pod süt kremasıyla servis edin.
Wiener Melange: 1 shot espresso kahvenin üzerine sıcak süt ve süt köpüğü ekleyin.
Hasty Neumann: Double espresso fincanına süt kreması koyun, üzerine double espresso kahve ekleyin.
Franziskaner: Cappuccino fincanında 1 shot espresso,sıcak süt ve sprey krema ile servis edin.
Mozart: 2 shot espresso kahve, 2 cl vişne likörü, üzerine de sprey krema ekleyerek servis edin.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

BU EKRANI KAPATMAK İÇİN TIKLAYIN!

YORUMLAR

Lütfen yorum alanını boş bırakmayınız.
Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!