Giriş: 02.07.2011 - 11:47
Güncelleme: 28.02.2019 - 12:13

Almanya’nın aşağı Ren havzasında bulunan Düsseldorf, ülkenin turistler tarafından en çok ilgi gören kentlerinden biri. NRW (Kuzey Ren Vestfalya) eyaletinin başkenti olan Düsseldorf için Almanya’nın finans, kültür ve alışveriş merkezi diyebiliriz. İlk yurtdışı seyahatim, canlı izlediğim ilk konser, Düsseldorf’taydı. Bir aşağı bir yukarı attığım avare voltaların sonu her zaman Düssel Irmağı’nın üzerindeki o minik köprüleri geçip kendimi Altstadt’a attığımda sona ererdi.

Dar sokakların iç içe geçtiği, sonunda ya irice bir caddeye ya da nehir kıyısına çıkan o sokaklarda kaç kez yürüdüm, kaç kez dinlenmek ve bir bira içmek için bir kenarında oturur, ya da çimlere uzanırdım. Apocalipytica’nın Metallica çello yorumlarıyla da orada tanışmıştım Düsseldorf’un pek çok fotoğrafı vardır yani hatıralarımda. Düsseldorf’ta güneş yüzünü göstermeye görsün hemen herkes bisikletleriyle, patenleriyle nehir kıyısına gelir sere serpe uzanır. Düsseldorf’un kendine özgü bir enerjisi vardır. Bir şey vaat etmez ama pek çok şey verir. Almanya’nın moda ve fuar merkezi olmakla bilinir. Almanlar Düsseldorf’a zenginler şehri der. Ren kıyısına sıralan güzel evler bunun sessiz tanıklarıdır sanki. Nehir kıyısında klasik Alman mimarisinin örneklerine, retro yapılar ve modern mimari örnekleri bir arada bir ahenk oluşturur. Dedim ya “Düsseldorf kendine özgü bir şehirdir.”

DÜSSELDORF’UN KALBİ: ALTSTADT
Eski şehir “Altstadt” Düsseldorf’un en hareketli yeri. Şehrin kalbine dokunmak istiyorsanız mutlaka burada olmalısınız. Nehre paralel sıralanmış yüzlerce restoran, birahane ve meyhaneler burayı dünyanın en uzun barı “longest bar in the world” haline getirmiş. Buradaki gece hayatı gece hayatı şehrin kendisi kadar hareketli ve renkli. Zaman günü terk edip akşama kavuşmaya başladığında birahanelerin önündeki masalar birer birer dolmaya başlar ve havada uçuşan kelimeler Altstadot’ın sesini yaratır. Altstadt Düsseldorf’un en canlı yeri olduğu kadar en tarihi yeri aynı zamanda.

Marktplatz’da, eski vilayet binası ve Avrupa’nın en güzel atlı heykellerinden biri olan Jan Willem heykeli görülmeye değer. Gotik tarzdaki katedral Andreaskirche de şehre güzellik katan tarihi yapılardan. 1288’den kalma Düsseldorf’un en eski evi “Lewenhaus” yine bölgenin önemli ziyaret noktalarından biri. Eski şehrin labirent gibi sokaklarını dolaştıkça karşınıza çok hoş binalar, parklar ve bahçelere çıkar. Sanat galerilerindeki sergiler, her yıl yüzlerce sanatseverle buluşur. Düsseldorf’u havadan görmek isteyenlere Rhein Turm Ren Kulesi tavsiye edilir. 234 metre yükseklikteki kulenin tepesinde dönen bir lokanta bulunuyor ve burada 1 saat oturanlar tüm Düsseldorf’u 360 derece görebiliyor. Şehrin en keyifli yerlerinden birisi de Burgplatz. Ren Nehri kıyısındaki bu güzel meydanı şu anda Gemicilik Müzesi olarak kullanılan güzel kule “Schlossturm” süslüyor.

Basın Limanı şehrin en modern binalarının bulunduğu bölge. Burası bisiklete binenler, yürüyenler, kendini yeşil alanlara atıp huzur bulmaya çalışanlarla dolu. Kıyısındaki gezinti tekneleriyle şehrin belli bir bölümünü gezmek mümkün. Ren Nehri bölge için çok önemli bir nehir. Kuzeyden güneye taşımacılığın büyük bir kısmı nehir gemileriyle yapılıyor. Önden veya arkadan çekilerek ya da itilerek hareket ettirilen büyük bir konteyner dubasında aklınıza gelen her şey taşınıyor. Bu sayede taşımacılıkta karayolu taşımacılığına göre yüzde 70 tasarruf sağlandığı söyleniyor.

BİRA BAHÇESİ!
Almanya’nın koyu rengi ve ağır aromasıyla Düsseldorf Schmacher Alt birasının yeri bir başka. Almanya’da 400’e yakın bira markasının olduğu söyleniyor.

KÜLTÜR SANAT DA BURADA, ALIŞVERİŞ DE...
Düsseldorf için Almanya’nın moda başşehri de denilir, çünkü dünyaca ünlü moda fuarı her yıl bu şehirde düzenleniyor. Kısaca Kö diye anılan, dünyanın en güzel caddelerinden biri olan Königsalle için “Düsseldorf’un vitrini” dersek yanlış olmaz. Karlstadt ise antika eşya ve eski kitap merakı olanların uğrak yeri. Bütün bu merkezler arasında alışveriş turu yaparken, civardaki müze ve galerilerde güzel molalar vererek gezintinizi daha da renklendirebilirsiniz. Ünlü Alman şair Heinrich Heine’ye ilham vermeyi başaran Düsseldorf’un bir başka gurur kaynağı ise Nobel ödülü sahibi Günter Grass. Büyük yazar, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Düsseldorf’ta yaşamış. Düsseldorf’ta her yere metro (U Bahn) ya da tramvayla (S Bahn) gidebilirsiniz. Altstadt’da kızarmış Frankfurter sosis ve parmak patatesle bira yudumlamak şehrin klasiklerinden.

ALIŞVERİŞ
Gucci, Dior gibi lüks mağazaların yanı sıra, Zara, Esprit gibi markaların mağazalarından da takip edebilirsiniz. Şehir merkezinin en şık yeri olan “Königsallee” seçeneklerle sınırsız. Düsseldorf ayrıca pek çok genç tasarımcının küçük atölyelerde çalıştığı ve tasarımlarını küçük mağazalarda sundukları bir yer. Bu mağazaları Düsseldorf-Flingern’de bulabilirsiniz. İnternet sitelerinden Team 667, Jolie Folie, Ursbob’a ulaşabilirsiniz.

YEME İÇME
Kaiserteich Düsseldorf’un en ilginç mekânlardan biri olmasını gusto ile sanatı bir arada başarılı bir uyum ile sunabilmesine borçlu. Ekşi ev yapımı viskisi ve kokteylleri de burayı ayrıcalıklı kılan bir başka özelliği. www.baram-kaiserteich.de Düsseldorf’ta yaşayan 6000 Japon’dan dolayı her yerde Suşi restoranları bulacaksınız. Bunlardan Kikaku ziyaret edilmeli. www.kikaku.de. Alman mutfağı için, Brauerei zum Schiffchen; www.brauerei-zum-schiffchen.de Akdeniz; www.basils-dusseldorf.de, Çin; www.jinling.de

BULUŞMA NOKTALARI
İnsanlarla karşılaşmaktan, buluşmaktan hoşlanıyorsanız, Königsallee’de, The Media Harbour’da veya Altstadt’da oturun ve kahve ya da “Schumacher Alt” isimli geleneksel biradan içen insanları izlemenin tadını çıkarın.
Levent ÖZÇELİK-HT CUMARTESİ

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

BU EKRANI KAPATMAK İÇİN TIKLAYIN!

YORUMLAR

Lütfen yorum alanını boş bırakmayınız.
Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!