Giriş: 19.04.2018 - 13:11
Güncelleme: 12.10.2021 - 18:06

Büyük İskender’in fetih rotasının Doğu anahtarı olan Şanlıurfa, kadim bir şehir olmanın vasıflarını taşıyor. Şanlıurfa’nın merkezinde bulunan Balıklıgöl’ün hikâyesi bundan 4 bin yıl öncesine dayanıyor! Bedia Ceylan Güzelce yazdı.

YAŞAYAN EN ESKİ KÜLT MERKEZİ

Şanlıurfa’nın merkezinde bulunan Balıklıgöl’ün hikâyesi bundan 4 bin yıl öncesine dayanıyor. Hikâyeyi anlatmadan önce, Balıklıgöl’ün, bugün hâlâ önemini kaybetmemesinden ve “kutsal” kabul edilmesinden ötürü, dünyanın yaşayan en eski kült alanı özelliğine de sahip olduğunu hatırlatayım.

Hz. İbrahim’in Tanrı’nın elçisi olduğuna inanmayan, kendi de halkı da çok tanrılı dine inanan hükümdar Nemrut onun sözlerine aldırmaz. Halkının aklını karıştırıyor diye Hz. İbrahim’i cezalandırmak ister ve bugünkü kalenin bulunduğu yerden bir mancınıkla ve aşağıda, Balıklıgöl’ün bulunduğu yerde yanan ateşe doğru fırlatılmasını emreder. Hz. İbrahim’in mucizesi kendini gösterir ve düştüğü yerdeki ateş suya, odunlar da balığa dönüşür. Nihayet yere yaklaştığında Peygamber, bir gül bahçesinin içine yavaşça düşer. Hikâyeye göre Nemrut’un kızı Zeliha, Hz. İbrahim’e inanmaktadır ve o da kendini hemen o ateşe atar. Zeliha’nın düştüğü yer Aynzeliha, Hz. İbrahim’in düştüğü yer ise Halil-ür Rahman Gölü olarak adlandırılır.

DÜNYANIN TEK AMAZON MOZAİĞİ

Makedon Kralı Büyük İskender, fethettiği her bölgeye bir komutanını yerleştiriyordu. Şanlıurfa’ya uygun bulduğu komutan Birinci Seleukos Nikhator’du. Seleukos tarafından MÖ 312’de Yunan usüllerine göre bir hanedanlık kuruldu ve Edessa adı verildi. İşte bu Edessa’dan geriye kalan en önemli buluntu Haleplibahçe Mozaikleri. Antik Edessa’nın ihtişamını anlatan bu mozaiklerin ana konusu, MÖ 2000’lerde Ege’den, Karadeniz’e ve Anadolu’nun içlerine uzanan kültür havzasında, erkek egemenliğine karşı savaşan kadınlar yani Amazonlar’ın savaş sahneleri. Amazonlar’ın mozaiğe aktarılmış dünyadaki tek örnekleri burada anlayacağınız. Fırat Nehri’nin orijinal taşlarının kullanıldığı Haleplibahçe Mozaikleri yaklaşık 100 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve olduğu yerde bir arkeopark olarak korunuyor.

HALFETİ'DE EVLENİN

Fiyort atmosferinde bir düğün için Kuzey Denizi’nin derinliklerinde, titremenize gerek yok. Birecik Barajı ile çevrelenen Urfa’nın Halfeti İlçesi’nde tekne fiyatları kişibaşı 15 lira. Baraj sularının gelmesi ile halkın tek geçim kaynağı olan papaz eriği bahçeleri de sular altında kalınca, yöre halkının başlıca geçim kaynağı turizm olmuş. Bugüne kadar Halfeti’de şehir dışından gelip de evlenen olmamış. Ancak bir yanda eski bir Rum manastırı olan Rumkale, bir yanda bölge halkının yaşadığı sarı taşlarla örülmüş geleneksel evler arasında, muazzam bir teknenin üstünde şahane bir düğün yaparak bir ilki gerçekleştirebilirsiniz.

12 BİN YILLIK TARİH

Tarihi bundan 12 bin yıl öncesine kadar giden Şanlıurfa ve çevresinde ilk yaşam belirtileri, insanların daha yeni yeni yerleşik yaşama geçtiği dönemlere rastlar. Sonrasında Ebla, Akad, Sümer, Babil, Hitit, Hurri-Mitanni, Arami, Asur, Pers, Makedonya, Roma ve Bizans uygarlıklarının himayesinde olan Urfa’nın kadimliği de işte bütün bu kültürlerden aldığı ve bugüne getirdiği geleneklerden kaynaklanır. Malazgirt Savaşı sonrasında Selçuklu hâkimiyetine giren Urfa, Akkoyunlular, Safeviler’den sonra 1516’da Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olmuş. 1876’da kısa bir süre Halep’e bağlandıysa da 1916’da bağımsızlığını geri kazanmış.

Şehir merkezine yakın olan “eski şehir” tarafında, daracık sokaklar, taş duvarlar antik çağların izlerini taşıyor. Merkezin biraz dışına çıktığınızda yükselen binalar, kalabalıklaşan siteler, Urfa’nın geleceği ile ilgili ciddi yatırımların ve şu anda iki milyona yaklaşan nüfusun daha da artacağının habercisi. Suriye ile sınırı olan Urfa’nın bu yönüyle yakın zamanda doğunun yeni ticaret ve turizm rotalarında başkentlik etmesi ve Güneydoğu’nun pilot bölgesi olması planlanıyor.

Yöresel yemekler: Aya köftesi, semsek, tırşik, Yahudi köftesi, Urfa kebap, çiğköfte, şıllık tatlısı ve zingil, Şanlıurfa’nın başta gelen yemeklerinden. Melengiç ve mırra kahvelerini de mutlaka tadın.

Bakır alın: Bakırcılar Çarşısı’nda çeşit çeşit el yapımı bakır işleri çok uygun fiyatlarla satılıyor. Keçeden rengârenk terlikler, şal ve poşiler de alabilirsiniz.

URFA’NIN CEYLANLARI

Şanlıurfa’nın nesli tükenmek üzere olduğu için koruma altına alınan ceylanları, Ceylanpınar İlçesi’nde bulunuyor.

HARRAN’DAN EL HALİL’E

Kral Nemrut’un Hz. İbrahim’in hayatına kastetmesinden sonra bugünkü Harran’dan İsrail sınırları içinde kalan El-Halil (Hebron) şehrine kadar yürüdüğü yazar. Bu yol “İbrahim Yolu” olarak biliniyor.

HZ. EYÜB’ÜN ÇİLE ÇEKTİĞİ YER

Şanlıurfa merkezine yakın olan Hz. Eyüb Camii’nde bulunduğu yapı içinde, peygamberin sabır makamı var. Buradaki suyun şifalı olduğuna inanılıyor.

Bedia Ceylan Güzelce

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

BU EKRANI KAPATMAK İÇİN TIKLAYIN!

YORUMLAR

Lütfen yorum alanını boş bırakmayınız.
Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!