Yürümenin en keyifli olduğu şehirlerden biridir Münih... Isar Nehri kıyısında, Marian Platz’dan Odeon’a, Kral ve İngiliz Bahçesi’ne uzanan uzun yürüyüşlerin tadına doyum olmaz... Hele bir de güneş yüzünü gösterdiyse...

Şehri dolaşmaya Marianplatz'dan başlayalım, eski belediye binasının bulununduğu bu meydan şehirde turistlerin en çok ilgi gösterdiği yer. Bunun en önemli nedeni, her gün 11,12 ve 17'de çalan çanlar ve 10 dakika boyunc dans eden renkli heykeller. Leopold caddesi ve diğerleri. Meydanlardan sıkılıp kendinizi parklara bahçelere atmak isterseniz yolunuz İsar Nehri'nin kıyılarına düşer. 

MÜNİH GEZİLECEK YERLER

MARIENPLATZ MEYDANI

Münih’teki en yoğun turistik yer olan Marienplatz Meydanı, Münih'in kalbi ve Münih gezi turuna başlamak için en iyi yerdir. Geçmişi 12. yüzyıla dayanan Marienplatz, ortaçağ pazarlarına, kutlamalarına ve turnuvalarına ev sahipliği yapardı; bugün, meydan, yerli halk ve turistler için popüler bir buluşma noktasıdır. Bu meydanda alışveriş caddeleri, çeşitli barlar ve restoranlar bulunmakta ve hepsi yürüme meydana mesafesindedir. Marienplatz'a geldiğinizde gördüğünüz ilk şey, etkileyici New Town Hall (Neues Rathaus); Yüzlerce heykel, taret ve kemer ile 300 metreden fazla uzunluğu ve özenle dekore edilmiş cephesi ile tüm meydana hakim olan Yeni Belediye Binası'dır. Bina, orta çağlara kadar uzanıyor gibi görünse de, Flanders Gotik tarzında 1867 ve 1909 yılları arasında inşa edilmiştir. Yeni Belediye Binası'nın kulesi, 100 yıllık eski bir çan olan Glockenspiel'e ev sahipliği yapıyor. 85 metre yüksekliğindeki kule, XIX. yüzyılda inşa edilmiştir. Glockenspiel'de her gün saat 11.00’de (yazları ayrıca 12.00 ve 17.00’de) çan sesine genellikle farklı tarihi olaylara adanan bir kukla şovu eşlik eder. 1638 yılında dikilen Mariensaule (Bakire Meryem Sütunu) meydanın orasında yer alır. Marienplatz Meydanı’nın doğusunda yer alan 2. Dünya Savaşında bombalanan ve tamamen yıkılan Altes Rathaus yani Eski Belediye Sarayı, neo-gotik tarzda orijinal planlarına sadık kalınarak yeniden inşa edildi ve şu anda Avrupa ve ABD'den eşsiz tarihi oyuncak koleksiyonuna sahip olan Münih Oyuncak Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor.

ST. PETER KİLİSESİ

St. Peter Kilisesi (Alter Peter) de şehrin diğer önemli yapıları gibi Marienplatz’de yer alıyor. Kilisenin tarihi 11. yüzyılın başlarına kadar uzanmaktadır. 1327 yılında yaşanan yangın sonrasında kule hariç tüm bina Gotik tarzda yeniden inşa edilmiş. 17. yüzyıla gelindiğinde ise kilise Rönesans çizgilerine göre yeniden şekillendirilmiş. Kilise, kulelerindeki asimetrik saatleriyle oldukça ilginç bir yapı. Saat kulesinden Marienplatz manzarasını izleyebileceğiniz kilisenin içinde Erasmus Grasser ve Aziz Petrus gibi önemli isimlerin altın kaplama heykelleri bulunuyor.

MERYEM ANA KİLİSESİ (FRAUENKIRCHE)

Münih'in önemli ve tarihi kiliselerinden. Kilise, Barok tarzda 1468 ile 1488 yılları arasında yapılmış ve Bavyera mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Kilisenin İtalyan Rönesansı üsluba sahip 100 metrelik kubbeleri 1524 yılında eklenmiş. Kulelerden şehir manzarasını seyretmek mümkün. Yüce Leydi’mizin Katedrali anlamına gelen kilisenin içerisinde 1347 yılında ölen Kral IV. Ludwig’in mezarı da dahil olmak üzere çok sayıda önemli ismin mezarları bulunur. Kilisenin bahçesinde ise Barış Meleği Heykeli'ni (Friedensengel) görebilirsiniz.

ALMAN MÜZESİ (THE DEUTSCHES MUSEUM)

Dünyanın en eski ve en büyük bilim ve teknoloji müzelerinden biridir. İlk elektrikli dinamo ve ilk otomobilden, atomun ilk ayrıldığı laboratuvar tezgahına kadar etkileyici bir tarihi eser koleksiyonuna sahiptir. Müzenin diğer önemli noktaları arasında astronomi, ulaşım, madencilik, baskı ve fotoğraf sergileri yer alıyor. Müzeden en iyi şekilde yararlanmak ve günlük etkileşimli gösterileri izlemek için ziyaretinizi çok iyi zamanlamanız gerekmektedir. Eğer küçük çocuklarınız ile ziyaret ederseniz, onları yüzlerce çocuk dostu aktiviteye sahip interaktif bir bölüm olan “Çocuk Krallığı” na götürebilirsiniz.

KRAL SARAYI
Müze ve tarih düşkünlerinin atlamaması gereken bir adres Residenzmuseum. Kral Sarayı anlamına da gelen Residenz, 112 oda, 6 salon ve 4 galeriden oluşuyor. Atalar Galerisi'nde MÖ 700'lü yıllarda yaşamış olan Dük Thedor'dan başlayarak tüm Wittelsbach Ailesi'nin balmumu heykelleri sergileniyor. Antiquarium ise 1558'de Dük V. Albrecht için tasarlanmış 70 metre uzunluğundaki anıtsal rönesans kütüphanesi. Oda ismini içinde bulunan Antik Yunan ve Roma liderlerinin büstlerinden alıyor. 

NYMPHENBURG SARAYI

Bulundukları dönemde müsriflikleri yüzünden eleştirilseler de kralların yüksek ego sahibi olmalarının mimari anlamında çok işe yaradığı fikrindeyim. Bu muhteşem saray, Wittelsbach Ailesi için mütevazı bir yazlık ev olarak planlanmış. Fakat gelen her yeni kral, eve yeni tasarımlar eklediği için saray sürekli genişleyerek büyümüş, pek mütevazı kalamamış kısacası. Nymphenburg, şehir merkezine 20 dakika mesafede Almanya'nın en büyük barok sarayı. 1664-1758 yılları arasında inşa edilen ve Barok mimarisinin Almanya’daki en güzel örneklerinden biri olan Nymphenburg Sarayı, görülmeye değer. Tavan ve duvarlarındaki 18. yüzyıl süslemeleri göz kamaştırıyor.

 

BMV MÜZESİ

Bavyera Motor Fabrikaları tarihçesiyle ilgili tüm eserleri barındıran BMW Müzesi (BMV Museum), 1972 yılında, 1972 Yaz Olimpiyatları'ndan hemen önce açılmıştır. Müze, BMW’yi dünyaya tanıtan tüm klasik tasarımların orijinallerini sergiliyor. Otomobiller, motosikletler ve uçak motorlarının sergilendiği alanlarda birçok farklı tasarımda otomobil de görebilirsiniz. Müze haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.

MÜNİH REZİDANS

Münih Rezidansı, 1508-1918 yılları arasında Bavyera Dükleri, seçmenleri ve krallarının ikametgahı olarak kullandığı eski saray, 10 avlu ve 130’dan fazla odanın yer aldığı bir komplekstir. 1385 yılında şehrin kuzeydoğu köşesinde bir kale olarak başlayan şey; yüzyıllar boyunca muhteşem bir saray haline getirilmiş. Rönesans ile başlayan ve Erken Barok ve Rokoko dönemlerinden Neoklasizm'e uzanan bir döneme yayılan odalar ve sanat koleksiyonları ile saray bugün, Bavyera Saray Dairesi (Residence Museum'un kendisi, Hazine ve Cuvilliés Tiyatrosu) müzeleri ve diğer kültür kurumları ile birlikte, Bavyera'daki en büyük müze komplekslerinden biridir.

HOFGARTEN
1789'da kurulan bahçe, Münih'in merkezinden başlayıp şehrin kuzeydoğusuna kadar uzanıyor. 3.7 kilometrekarelik alana sahip. Bu şehir içi cennetini kışın karlar altında da görmek lazım diye düşünerek Nymphenburg Sarayı'na doğru yola koyuluyorum.

İNGİLİZ BAHÇESİ
Almanya'nın her köşesinde bahçeler hep ayrı güzeldir. Münih'teki İngiliz Bahçesi ise Alman titizliğiyle 18'inci yüzyıl İngiliz bahçe tasarımını buluşturan görmeye ve en azından birkaç saat geçirmeye değer bir yer.

Münih'te nerede ne yenir?

Makassar: Jacques Cousteau'nun keşif gemisi Calypso'nun aşçısı olarak başladığı kariyerini Münih'e taşımış şef Roger Baranda'nun restoranı. Şef servisi de kendisi yapıyor. www.makassar.de

Café an der Oper: Maximilian Platz4da yer alan mekân klasikler arasında yer alıyor. www.opera-munich.com
Zum Drünbrau: Sıkı durum dünyanın bilinen en eski lokantalarının birinden bahsediyoruz. Zum Drünbrau açılış tarihi 1487. Geleneksel Bavyera mutfağının en önemli temsilcisi sayılan mekân et yemekleriyle öne çıkıyor. www.zumduernbraeu.de

Schumann’s: Burası Münih’in klasiklerinden... Sahibi Charles Schumann’ı aslında tanıyor olabilirsiniz. Schumann uzun yıllar ünlü marka Baldesarini, Boss, Wagner ve Campari markalarının yüzüydü. Yıllarca Fransa ve Almanya’da barmenlik yaptıktan sonra 1982’de artık Münih’te efsane olarak bilinen Schumann’s barı açtı. O günden bugüne hâlâ popüler. Ve uğradığınızda Charles Schumann’ı da görebilirsiniz. Ayrıca Charles Schumann’ın kokteyl kitapları da ünlüdür. Almanya’da pek çok kitapçıda bulabilirsiniz. Gittiğinizde mekânın şefi Yunanlı bar-şefi Kostas İgnatiadis’e selamımı iletin.

Fugazi: Bu mekânı oldum olası severim. Kahvaltıları şahanedir. Pizzaları da öyle. Yüksek tavanlı geniş bir mekân. Çevrede oturanların gelip uzun saatler geçirdiği bir yer, hem kafe, hem restoran, hem bar, hele hava güzel olursa önündeki masalar dolup taşar. Mesela Alman Milli Takımı kalecisi Neuer’in en çok takıldığı yerlerden biri.

Bir portre: Charles Schumann
Charles Schumann, 80'li yıllardan Münih'in en ünlü simalarından biri. Hugo Boss, Baldessarini ve pek çok markanı tanıtım yüzü olarak bilinen Schumann'ın 82'de Odeon Platz'da açtığı barı çok popüler bir yer.

Isar Nehri’nde sörf

Evet nehirde sörf. Duy da inanma değil mi? Nehrin suyunun en akıntılı yerlerine sörf tahtasını kapan geliyor. Kesinlikle yapması da izlemesi de çok zevkli. Zaten Münih sporsever bir şehir, yürüyen, koşan, bisiklete binen ve hatta örnekteki gibi sörf yapan Münihlilere her yerde rastlıyorsunuz.

 

 

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

BU EKRANI KAPATMAK İÇİN TIKLAYIN!

YORUMLAR

Lütfen yorum alanını boş bırakmayınız.
Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!