• Kolezyum

    Nedir: En ikonik stadyum, amfitiyatro
    Nerede: Roma, İtalya
    Hayranlık konusu: 80 bin kişilik

    Roma'nın en ünlü yapılarından biri olan amfitiyatro, 80 bin kişilik oturma kapasitesiyle bugüne kadar inşa edilmiş en büyük antik amfitiyatrodur. Kolezyum, traverten kireç taşı, tüf (volkanik kaya) ve tuğla kaplı betondan yapılmıştır. 

    Hemen fark edilebilen dört katlı kemerli oval kule yaklaşık 50 metre yüksekliğindedir ve günlerce süren gladyatör oyunları için kullanılmıştır. İmparatorlar burada Roma halkını ve daha çok kendilerini eğlendirmek için acımasız gladyatör dövüşleri düzenlerlerdi. Sayısı 9 bine varabilen hayvan ve dövüşçü için geçitler ve odalar, arena zemininin altında hala açıkça görülebilmektedir.

  • Bunlardan başka pek çok halk gösterileri, hayvan avcılığı, infazlar, meşhur savaşların yeniden canlandırılması, klâsik mitolojiye dayanan dramalar da canlandırılırdı. Bir tiyatro mühendisliği harikası olarak, Kolezyum periyodik olarak sular altında bırakıldı, okyanus çatışmalarını yeniden canlandırmak için gemilerle dolduruldu ve deniz savaşları yapıldı. Kolezyum daha sonra barınma yeri, iş dükkânları, dinî kışlalar, istiham, taş ocağı, Hristiyan türbesi gibi değişik amaçlara hizmet etti. 2007 tarihinde, Dünya'nın Yeni Yedi Harikası'ndan biri seçildi.

  • Ziyarete giderseniz kalabalığa kalmamak için çok erken gidin ya da güneş batarken en iyi selfie noktaları için kendi gladyatör savaşlarını veren influencer'ları izleyin ve mekanın keyfini çıkarın.

  • Pompeii ve Herculaneum

    Nedir: Volkanik olarak ölümsüzleştirilmiş Roma kasabaları
    Nerede? Napoli, İtalya
    Hayranlık konusu: 2 bin yıllık zaman yolculuğuna en çok yaklaşacağınız an

    Herkulaneum ve Pompeii, Antik İtalyan yarımadasında eski Roma kentleridir. 79 tarihinde Vezüv yanardağının patlamasıyla yok olmuşlardır. Destanlara göre Herculaneum kentinin kurucusu Herküldür. Vezüv Yanardağı'nın iki gün süren faaliyeti sonucu bu iki kenti sadece iki gün içinde altı metre kızgın külün içine nasıl gömülmüştür. Yeterince hızlı kaçamayan insanlar ve bazı evcil hayvanları bile yakıp kül etti.

  • Vezüv'ün korkunç patlamasının ardından yaklaşık 1700 yıl boyunca kayıp durumda olan kent, 1748 yılında tesadüfen yeniden keşfedildi. O zamandan beri yapılan kazılar, şehre ait pek çok bilgiyi gün yüzüne çıkararak Roma İmparatorluğu'nun kentlerindeki yaşama ait bilgilere ulaşılmasını sağladı. Pompeii günümüzde UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde olup İtalya'nın en popüler turistik merkezlerinden biridir. Günümüzde yılda 2,5 milyondan fazla ziyaretçi alıyor.

    Arkeologlar, katılaşmış külde kalan boşlukları alçıyla doldurarak Pompeii'nin kurbanlarının ve evcil hayvanlarının unutulmaz kalıplarını yarattılar. 

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

BU EKRANI KAPATMAK İÇİN TIKLAYIN!

YORUMLAR

Lütfen yorum alanını boş bırakmayınız.
Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!