Giriş: 03.05.2018 - 11:23
Güncelleme: 09.10.2019 - 16:12

Levent Özçelik, HT Cumartesi'de Köln'ü kaleme aldı. Önce ceketimi çıkardım, ardından uzun kollu gömleğimi kısa kollu bir tişörtle değiştirdim. Sıcaktı. Güneşi biraz daha hissetmek için nehrin kıyısına çimlere uzanmış insanların arasına karıştım. Etrafı seyrederken, soldaki köprüden hızla geçen trenin arkasından bakakaldım. Almanya’da tren yolcululukları çok güzeldir. Kuzeyden güneye Rhein Nehri’nin kıyısından yaptığım yolculukları düşünmeye başladım ve daldım gittim; çok hikâyem vardı. Nehirdeki teknelerin sesleriyle uyandım sonra; bugüne döndüm. Şimdi soluma nehri, sağıma Alstadt’ı alıp yürüme vakti... 

HER SOKAK YENİ KEŞİF

Kendinizi Köln’ün gündelik hayatına bırakmaya cesaretiniz varsa, gerçek Köln’ü keşfedebilirsiniz. Belgian Quarter bölgesinden başlayalım. Meydanın ortasındaki park gün boyu hareketli, ancak asıl canlılık akşamüstü başlıyor. Meydan ve çevdesindeki ara sokaklar lokanta, bar ve mağazalarla dolu. Vintage butikler, tasarım mağazaları, kitapçılar... Aachener Caddesi’nde ise bohem havaya canlılık da ekleniyor. Köln, bu atmosferini şehirde çok sayıda sanatçının yaşıyor olmasına ve üniversite öğrencilerine borçlu.

Şehirde nüfusun yüzde 10’dan fazlasını öğrenciler oluşturuyor. Bütün bunlar nedeniyle Köln, Almanya’nın en “sıcak” ve arkadaş canlısı kenti. Şehir, adını Latince “cologne” (koloni) kelimesinden alıyor. M.Ö. 50’li yıllarda Roma İmparatoru Claudius tarafından Rhein Nehri’nin kenarına kurulan şehir, özellikle ortaçağda büyüyüp gelişti. 12. yüzyıldan itibaren ise Hıristiyan âlemi için Kudüs, İstanbul ve Roma’nın ardından dördüncü en önemli şehir oldu.

Köln denilince ilk akla gelenlerden biri de “eau de Cologne.” Giovanni Maria Farina 1709’da yarattığı parfüme, yaşadığı şehir Köln’den ilham alarak Eau de Cologne (Köln suyu) adını verdi. Bizim kolonya da işte buradan geliyor.

FESTİVALLER ŞEHRİ

Köln, tam bir festivaller şehri. Roma döneminde Dionysos ve Satürn için düzenlenen şenliklerle temeli atılan Köln Karnavalı çok kalabalık oluyor. Yazın gerçekleşen reggae festivali ve sonbahardaki “Uzun Geceler” etkinliği de büyük ilgi görüyor.

Şehirde mutlaka görmeniz gereken yerlere gelince... Yapımı tam 632 yıl süren Kölner Dom, Kuzey Avrupa’nın en büyük ibadet mekânı. 157 metrelik kuleleriyle dünyanın en büyük gotik katedrallerinden biri olan yapıda çok değerli sanat eserleri bulunuyor. Almanya’nın en iyi alışveriş caddesi seçilen Hohe Strasse ise gezinin zevkli duraklarından biri.

SANAT ŞEHRİ

- 1989’da kurulan In Focus Gallery, kavramsal sergileriyle dikkat çekiyor. Mimari ve fotoğraf sergileri görmeye değer. 

- 21. yüzyılın pop-art kültürünü takip etmek istiyorsanız 30 Works’ü gezin. Andy Warhol, Damien Hirst gibi sanatçıları seviyorsanız, bu galerideki Banksy, James Rizzi gibi sanatçıların işlerini görmelisiniz. 

- Köln Katedrali’nin hemen bitişiğindeki RömischGermanisches Museum (Roma-Alman Müzesi), ünlü Dionysos Mozaiği’nin sergilendiği yer.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

BU EKRANI KAPATMAK İÇİN TIKLAYIN!

YORUMLAR

Lütfen yorum alanını boş bırakmayınız.
Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!