• Karia Yolu nasıl ortaya çıktı?

    Ekip yolculuğun ilk etabında sık çalılık engelini aşarak patikalardan oluşan bir ağ belirmeye başladı. Gür bitki örtüsünün içinde zorlukla yol alıp köylülerle konuşarak ilerlediler ve unutulmuş patikaları ortaya çıkardılar. Geçtikleri yollara 220 yönlendirme tabelası yerleştirdiler. 4 yılın sonunda antik yollar, çoban patikaları ve orman yollarının hepsi birleştirilerek Türkiye’nin en uzun yürüyüş yolu oluşturuldu. Karia Yolu 46 bölümden oluşan 850 kilometrelik bir rotaya sahip. Kendine özgü mimarisi olan pek çok köyden, el değmemiş koydan, irili ufaklı tepelerden ve yürüyerek ulaşılabilen antik kentlerden oluşan emsalsiz bir rota. 

    Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Güney Ege Kalkınma Ajansı öncülüğünde başlatılan bu proje Kültür Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Sanayi Odaları tarafından desteklenmiş Karia Yolu, resmi olarak 2013 yılında turizme kazandırıldı.

  • Karia Yolu açıldığı 2013 yılından bugüne yürüyüşçülerin ve doğaseverlerin ilgi alanında oldu. Güzergahı gezen turistler, Bafa Gölü'nde kuş çeşitliğini ve antik kentleri, Yatağan'da ören yerlerini, Muğla'da tarihi evleri görüyor. Gökova Körfezi kıyısında yürüyüş, bisiklet, kano, sörf yapıp çadırda dinlenen yürüyüşçüler, Marmaris ve Datça'da ise doğayla baş başa kalmanın keyfini yaşıyor. 

  • Ziyaretçiler, Ortaca ve Köyceğiz’i birbirine bağlayan ve yürüyüş güzergahının son noktasını oluşturan Dalyan Kanalı ve Kaunos Antik Kenti'nde ise bir taraftan kanalda kanoya biniyor, diğer taraftan 2 bin 400 yıllık kral mezarlarını görüp tarihi bir yolculuğa çıkıyor.

    Karia Yolu adını üzerinde bulunduğu Karia Antik bölgesinden alıyor. Karia Yolu üzerinde bulunan en ünlü Antik Kentler şöyle:

    • Knidos - Muğla Datça
    • Amos - Muğla Bozburun
    • Keramos - Muğla Ören
    • Myndos - Bodrum Gümüşlük
    • Aphrodisias - Aydın Karacasu
    • Halikarnassos - Bodrum
    • Hierapolis - Denizli Pamukkale
    • Kaunos - Muğla Dalyan
    • Nysa - Aydın Sultanhisar
    • Side - Antalya Manavgat
    • Telmessos - Muğla Fethiye
    • Uranium - Bodrum Yalıkavak
    • Mobolla - Muğla Menteşe
  • BOZBURUN YARIMADASI

    Karia Yolu Marmaris'in etrafından ve İçmeler'den geçip çam ağaçlarıyla kaplı dağların içine doğru kıvrılarak gözden kaybolur.

    Türkiye'nin güneybatı köşesinde bulunan Bozburun Yarımadasının el değmemiş güzelliği Marmaris'in kalabalığından sonra soluk almanızı sağlar. Nüfusu az olan yarımadada 20 bin kişi yaşıyor. Bölgenin idari merkezi olan Bozburun kasabası geleneksel gulet imalatı ile ünlü. Korunaklı körfezleri ve koyları kış aylarında tekneleri ağırlar, tekneler tamir ve bakım için karaya çıkarılıp ahşap desteklere dayanır. Yazları çeşit çeşit tekneler bütün yarımada boyunca liman önlerine demirlenmiş ya da bağlanmış olarak görülebilir.

  • Yarımadanın üst yarısı korunaklı koylardan yükselen dik yamaçları ile dağlık ve ormanlıktır. Güneye doğru orman çorak, kayalık bir araziye dönüşür. Burası, yarısı toprağın altında kalmış kalıntılar, yarısı gizli vadileri ve kuytu limanları gözetleyen kalelerle doludur.  

    Keşif yapmak isteyen yürüyüşçüler için gözlerden uzak ve zor ulaşılır olan bu yarımada oldukça ideal. Yolların olmadığı yerlerde, eski yollar ve patikalar, Yunan adaları Symi'yi ve Rodos'u gören her manzara noktasına erişmek için temizlenmiş. Rota her köşesinden büyüleyici görüntüler ve manzaralar sunan çok çeşitli araziden geçer. Engebeli araziden geçim sağlayan çok sayıda geleneksel köy olduğu gibi turizmin ihtiyaçlarına cevap veren sahil kasabaları da vardır. 

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

BU EKRANI KAPATMAK İÇİN TIKLAYIN!

YORUMLAR

Lütfen yorum alanını boş bırakmayınız.
Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!