• Smyrna  

    Antik Smyrna, İzmir Bayraklı'daki höyüğün üzerinde yer alır. Smyrna, kenti çevreleyen surları, birkaç odası olan hamamlı evleri, kutsal binası, sebili ve geometrik şehir planı ile Batı Anadolu'daki Arkaik Dönem'in ideal bir örneğidir. Batı ve güneyde denize açılan, kuzeyde dağlarla ve doğuda ovayla çevrili Smyrna, Batı Anadolu'da kazılmış bir savunma kentinin en güzel örneğidir. Smyrna'da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan tapınak, Türkiye'deki Athena'nın en eski tapınağıdır. Antik Smyrna Agorası kazılarında en son 17 ila 19. yüzyıllar arasında Osmanlı sofralarında kullanılmış, Avrupa'dan getirilen seramik tabak ve fincanlar bukunmuştur.

  • İzmir Saat Kulesi 

    İzmir’in sembolü olan İzmir Saat Kulesi, Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25'inci yıldönümü kutlamaları dahilinde 1901 yılında inşa edilmiştir. 25 metre yüksekliğindeki yapı, dört katlı ve sekizgen planlıdır. Yapıda kullanılan Kuzey Afrika’ya özgü sütun başlıkları, at nalı kemerleri bulunmaktadır. Yapının cephelerinin hiç boşluk bırakılmayacak şekilde doldurulmuştur. Kuzey Afrika ve Endülüs’teki yapılarda bulunabilecek olan bir mimari anlayışa sahiptir. Kulenin saati Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir. Mimarlığını, Fransız asıllı İzmirli Mimar Raymond Charles Pere’nin üstlendiği Saat Kulesi’nin inşaatında kullanılan yeşil ve kırmızı mozaikler Efes’ten, esas bünyeyi oluşturan taşlar ise Sarayköy’den getirilmiştir.

  • Kadifekale Surları

    M.Ö. 334 yılında Pagos Dağı'nda Makedonya Kralı Büyük İskender'in isteği üzerine yaptırılan tarihi Kadifekale bir efsane taşır. Efsaneye göre Büyük İskender, Pagos Dağı'nda avlanırken bir çınar ağacının altında uyuyakalmıştır. Rüyasında beliren iki Nemesis (Su perisi), İskender'den uyuduğu tepenin eteklerinde yeni şehri inşa etmesini istemiştir.  Uykusundan uyanan İskender Apollon'a danışır. Kâhin rüyayı tek bir cümlede yorumlar: "Kutsal Meles Çayı kenarındaki Pagos Tepesi eteklerinde yerleşecek İzmirliler, eskisinden dört kez daha mutlu olacaklardır."

     Antik Smyrna, MÖ 4. yüzyılda, Pagos Dağı'nda, deniz seviyesinden 186 metre yükseklikte yeniden kurulmuştur. Doğu ve güney duvarları tamamen yıkılan kalenin kuzey ve doğu surları ile beş kulesi ayakta kalmıştır. Kulelerin yüksekliği 25-30 metredir. Kalenin içinde Bizans döneminden kalma kemerli büyük bir sarnıç ve bir caminin kalıntıları bulunmaktadır.

  • Boyoz, gevrek, pişi, kumru ve diğer sokak lezzetleri 

    İzmir'in sokak yemekleri, sokak lezzetlerini sevenleri asla hayal kırıklığına uğratmaz. Tipik bir İzmir kahvaltısını tatmak istiyorsanız, nefis bir hamur işi olan "boyoz"u, iki kez pişirilen simit "gevrek"i ve İzmir'in meşhur "tulum peyniri" ile en çok yenen kızarmış ekmek "pişi"yi deneyebilirsiniz. Bir diğer yöresel lezzet ise salam, peynir ve domatesle yapılan nefis bir sandviç olan "kumru"dur. Bu sandviçi özel yapan ise ekmeğidir. Kelle söğüş, kokoreç ve midye de İzmir'in gözde sokak lezzetleri arasında yer almaktadır. İzmir aynı zamanda mükemmel pastaneleri ve tatlılarıyla da ünlüdür. Popüler yerel lezzetlerden biri de irmik ve yoğurtla yapılan bir tatlı olan "Şambali" dir. Bir çeşit sütlaç olan “Zerde” ve lor peynirli “lor tatlısı” ve “lokma” da İzmir sokaklarında her köşe başında karşınıza çıkar.

  • Tarihi Asansör

    Mithatpaşa Caddesi ile daha yüksek rakımda bulunan Nihat Bey Caddesi arasında bulunan Tarihi Asansör, iki asansöre ev sahipliği yapan bir asansör kulesidir. Sokaklar arasındaki 50 metrelik fark nedeniyle mahalleler arası ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla 1907 yılında inşa edilmiştir. 

    Asansör kulesi 3 katlıdır. Birinci Dünya Savaşı sırasında asansörün alt katı kumarhane, orta katı fotoğraf salonu, üst katı ise sinema olarak kullanılmıştır. 105 yıldır ayakta duran asansör, günümüzde ise kafe, bar ve restoran olarak hizmet vermektedir. Eşsiz manzarasıyla turistleri kendine çeken Asansör, ziyaretçilerine benzersiz bir İzmir manzarası sunmaktadır.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

BU EKRANI KAPATMAK İÇİN TIKLAYIN!

YORUMLAR

Lütfen yorum alanını boş bırakmayınız.
Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!