Giriş: 16.04.2018 - 17:09
Güncelleme: 28.02.2019 - 14:17

Heja Bozyel, HT Cumartesi'de Diyarbakır'ı kaleme aldı.

HANLARI VE RENGARENK ÇARŞILARI GEZİN

Ayakkabıcılar Çarşısı, kalabalığıyla kendini belli eder. Sokaklarında ürkmeden ilerleyin. Diyarbakır halkı belki biraz fazla konuşkandır ama ne kadar içten olduklarını bu çarşıda görebilir; İstanbul’da yüzlerce lira vereceğiniz incik-boncuğu tek sıfırlı fiyatlara alabilirsiniz. El yapımı ipek Diyarbakır puşileri, ünlü modacıların aşık olduğu kumaşlar bu rengarenk çarşıda sizi bekliyor. Diyarbakır’dan, eski adıyla Amed’den eliniz boş dönmek istemezseniz, meşhur hasır bileziklere de göz atın.

 

İnce altın tellerden yapılan bilezikler hem şık hem kıymetli. Diyarbakır’a gidip de Selim Amca’nın Sofra Salonu’nda kaburga dolması yememek olmaz. Gece 12’den sabah altıya kadar hizmet veren ciğerciler Surdibi’nde tezgah açtıklarında orada olmalısınız. Fazıl Usta’nın kelle paçasını da unutmayın. Sıra tatlıda. Kadayıf, künefe ve cevizli burma adresleri Levent Usta ve Sıtkı Usta. Vaktiniz azsa internetten sipariş verin.

DÖRT AYAKLI MİNARE’DE DİLEK TUTUN

Bir pazar günü Diyarbakır’daysanız, 15’inci yüzyıldan beri faaliyette olan Meryem Ana Kilisesi’ndeki ayine izleyici olarak katılabilirsiniz. Ya da şehrin ‘sur içi’ kısmında kalabalığa karışıp, Ulu Camii’ye varabilirsiniz. “Her şehirde bir Ulu Camii vardır” diyerek es geçmeyin; hepsi 4000 yaşında değildir ve hepsinde 910 yıllık bir güneş saati yoktur.

Caminin karşısında, dükkanların aralarında zar zor seçilen hanlara girin. Kimisinde altın ve gümüş takılar, kimisinde bakır eşyalar bulacaksınız. Alışveriş havasında değilseniz bile gerçek bir Diyarbakır evi görmek, gri taşlı avlularda serinlemek, yerel lezzetler tatmak için Hasanpaşa Hanı’na gidin. Sonra yoldaki şalvarlı amcalara Dört Ayaklı Minare’yi sorun, size soldaki sokağı gösterirler.

Girdiğiniz daracık sokakta çocuklar çevrenize doluşacak, siz de eski evlerin arasındaki minareyle karşılaşacaksınız. Derler ki; bu dört ayak, dört mezhebi temsil eder. Biri eksilirse, öteki de sağlam kalamaz. Bir de “Ayakların arasından yedi kez geçin, tuttuğunuz dilek gerçekleşir” derler ama, o sokaklarda yaşayan ve fakirliğin içinde kahkaha atabilen insanların daha iyi şartlara sahip olmasını hiç kimse dilememiş mi acaba?

DİCLE NEHRİ BOYUNCA GEZİN

Şehirde yabancı olduğunuzu anlayan herkes, önce surları görmeniz gerektiğini söyleyecektir size. Hatta “Surları gezdiniz mi? Çin Seddi’nden sonra dünyada ikinci” diyerek, cevabınızı beklemeden anlatmaya başlarlar. Ama surlardan önce görmeniz gereken yerler var; mesela kentin kutsal suyu Dicle’nin iki kıyısını birleştiren, eski Silvan yolu üzerindeki On Gözlü Köprü. 1065 yılından beri ayakta duran köprüden sonra nehrin akış yönünün tersine doğru giderseniz, Hevsel Bahçeleri’ne varırsınız. Eskiden bu bahçelerde ekili olan, bir yaşında bebeğin içine rahatlıkla sığabildiği karpuzlar artık yok ne yazık ki... Ama nehre bakan Gazi Köşkü tüm haşmetiyle yerinde. Atatürk’ün ölümünden hemen önce gelip kaldığı bu köşkü gezin, sonra da bahçesindeki restoranda yemek molası verin.

 

UÇAKLA ULAŞIM

Yurtiçi sefer yapan havayolu şirketlerinden kendinize uygun uçuş tarifenizi seçebilirsiniz.

OTEL SEÇENEĞİ

Sizde bütçenize ve doluluk oranına göre kendinize uygun bir otel mutlaka bulabilirsiniz.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

BU EKRANI KAPATMAK İÇİN TIKLAYIN!

YORUMLAR

Lütfen yorum alanını boş bırakmayınız.
Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!