Bergama'nın Tarihi

İçinde bulunduğu iklimin ve coğrafi konumun elverişli yapısı nedeniyle tarih öncesinden itibaren insanların ilgisini çeken Bergama, Ege Bölgesi’nin Bakırçay çukuru içinde konumlanmış. Savaşmaktan çok kültür ve sanatın koruyucusu olan Bergama kralları sanatı ve sanatçıyı desteklemiş. Bergama heykel okulu sanatçıları, paha biçilmez eserler yaratmış. Antik tarihle iç içe yaşayan Bergama’da eski Rum evleri, Osmanlı yapıları da görülmeye değer.

Antik kentlerin çoğu tek bir tanrı veya tanrıçaya adanır ve ismi sadece onunla özdeşleşirdi; Assos deyince Athena’nın, Ephesos deyince Artemis’in akla gelmesi bundandır. Ama Bergama söz konusu olduğunda durum biraz değişiyor. Aslında Bergama da bir tanrıçaya adanmış bir kent. Athena, görkemli tapınağıyla, kentin merkezine yerleştirilmişti kutsal tanrıça sıfatıyla. Ama Bergama’nın tek sahibi olmadı hiçbir zaman. Tüm dünyadaki en görkemli yapılardan biri olan Büyük Sunak’la Zeus, görkemli tiyatroyla Dionysos, antik dünyanın en önemli sağlık komplekslerinden biri olan Asklepieion’la Asklepios Bergama ile özdeşleşmiş isimler.

Teraslar üzerine kurulu bir kent Bergama. Antik dönemin sanat, bilim ve tıp merkezi olan kent, sanattaki iddiasını tiyatro ve heykellerle gösterdi tüm dünyaya. Bilim, tiyatronun hemen üstündeki terasta bulunan kütüphanede gelişiyordu günden güne. Tıpsa, kentin hemen yanındaki sağlık kompleksinde. Ve spor... Kent halkı bu konuda da başı çekmiş ve antik dünyanın bilinen en büyük gymnasion’unu burada kurmuştu. Gençlerin düşünsel ve özellikle bedensel yönde gelişimlerini sağlayan okul olan gymnasion, ders, tören ve kült mekânlarının yanı sıra, hamam ve açık-kapalı spor alanlarıyla, görkemli bir spor kompleksiydi.

Bergama'da gezilecek yerler

Bergama’da görülecek çok fazla yapı var. Kentin tanrıçasına adanan Athena, kentin en yüksek noktasında bulunan Traianus, Kızıl Avlu olarak da bilinen Serapis Tapınağı, dükkânlar, villa ve evler, atölyeler, lokantalar, fırınlar... Kentteki pek çok kalıntının yer aldığı Bergama Müzesi, Türkiye’nin ilk kazı müzesi olma özelliğini taşıyor. Ama yine de sahip olduğundan çok daha fazlasını dışarıya vermiş. Kentin pek çok kalıntısına Berlin’deki Pergamon Müzesi’nin yanı sıra, İstanbul Arkeoloji Müzesi de ev sahipliği yapıyor.

Bergama’ya çok yakın olan Nebiler Köyü’ndeki küçük şelale çevresinde trekking turlarına katılabilirsiniz. Yarımay gibi Küçükdeniz ve Büyükdeniz denilen iki koyun etrafına yerleşmiş, kıyısında iyi balıkçı lokantaları, barlar, eğlence yerleri bulunan Foça’da diğer bir yakın adres, deniz keyfi burada da yapılabilir.

Bergama'da ne yenir?

  • Bergama’nın ince ve uzun patlıcanlarla yapılan en ünlü yemeği “çığırtma”yı merkezdeki birçok restoranda bulabilirsiniz. Mutlaka deneyin.
  • Bergamaya özgü bir lezzet deneyimlemek isterseniz de ekmek içi yerine un ve kimyonla yoğurularak yapılan Bergama Köftesi'ni deneyebilirsiniz.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

BU EKRANI KAPATMAK İÇİN TIKLAYIN!

YORUMLAR

Lütfen yorum alanını boş bırakmayınız.
Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!