Şeker bezelyesinin doğal olarak oluştuğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu özel tür, Dr. Lamborn tarafından icat edildi. Lamborn hayatı boyunca yüzlerce benzersiz bezelye çeşidi üzerinde çalışmış, ve sonunda sarı, eflatun, mor renkte meyve veren, çiçekleri orkideye benzeyen, tırmanarak büyüyen şeker bezelyeyi yetiştirmiş.

Bezelye tohumunun babası

Utah'ta 1933'te çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Dr. Lamborn bezelye tohumunun yaratıcısı olarak bilinir. Bitki patolojisi alanında doktora yapan Dr. Lamborn, hayatı boyunca bitki ıslahçısı olarak çalıştı. Kariyeri boyunca, 1979'da şeker bezelyesi ile aldığı önemli bir ulusal ödül de dahil pek çok ödül aldı. Bitki yetiştirme ve makine icat etme konusunda öncüydü. Yıllar süren klasik bitki ıslahı, çapraz dölleme çalışmaları sayesinde Dr. Lamborn mükemmel lezzet ve görünüme sahip, hastalık direnci yüksek, son derece verimli bir bezelye türü ve tarla çalışanları için toplama kolaylığı sağlayan aletler geliştirdi.

Şeker bezelyesi ile Sultaniye bezelyesi arasındaki benzerlik

Şeker bezelyesi aynı bizdeki Sultaniye bezelyesi gibi kabukları ile birlikte yenen, aynı Sultaniye bezelyesi gibi mevsimi kısa olan, çok nadir ve çok az çıkan bir bezelye türü.

Baharın müjdecisi bezelyeler

Halkı yepyeni bir tür olan yenilebilir taneli kabuklu bezelye ile tanıştıran Dr. Lamborn'un ölümünün ardından Magic Seed Çiftliğindeki şeker bezelyeleri her bahar, yaklaşan yaz bereketinin sinyalini veren bir çalar saat gibi topraktan fışkırır. 40 yılı aşkın bir süre sonra bile hala dünyann en lezzetli bezelyesinin bu olduğunu söyleyen çok insan var. 2017'de vefatından sonra çiftliğin başına geçen oğlu Rod Lamborn için bu bezelyeler, onları icat eden babası Dr. Calvin Lamborn'un en büyük mirasıdır.

Babam bu bitkilere hayrandı

Rod, “Babam bu bitkilere hayrandı,” diye hatırlıyor. Rod, bezelyelerin genetik varyasyonlarını inceleyerek ve babasının günlüklerini karıştırarak babasının tutkusunu daha iyi anladığını söylüyor. “Babamı özlüyorum, ama işine devam ederek ona bağlı kaldığımı hissediyorum. Öldüğü geceyi hatırlıyorum, tarladan geldim ve bezelyeler hakkında konuşuyordum ve ilk kez ilgilenmedi. Huzurlu bir andı çünkü her şeyin yolunda olduğunu biliyordu. 'Bunu sen halledersin' der gibiydi. " diye ekliyor.

2000'li yılların başında şef Wylie Dufresne ile tesadüfi bir buluşmanın ardından Lamborn'lar New York'un kuzeyindeki Sweet Berry Çiftlikleri ile bağlantı kurdu ve burada bezelye tohumları ekildi ve nihayetinde bezelyeler ülke çapındaki en iyi restoranlara dağıtıldı. Bugün Magic Seed 900'den fazla bezelye çeşidine ev sahipliği yapıyor ve her yıl ticari çiftliklere 1 milyon pound değerinde tohum satıyor.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

BU EKRANI KAPATMAK İÇİN TIKLAYIN!

YORUMLAR

Lütfen yorum alanını boş bırakmayınız.
Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!