• Nasıl karar vereceğiz?

    Uzmanlar, E. Coli gibi zararlı bakterileri gıdaların üzerinde göremeseniz de, başka bir şeye dönüştüğünü anlayabileceğiniz renk veya doku değişikliklerine karşı tetikte olmamızı tavsiye ediyor.

    Küf, gıdaların üzerinde doğal olarak yetişen ve maddenin ayrışmasında veya çürümesinde önemli bir rol oynayan bir tür mantardır. Havada yayılabilen sporlar üreterek çoğalır ve en iyi sıcak, nemli ortamlarda gelişir. Tüm küfler patojenik değildir. Bazen bazı küfler toksin üretir, ancak bir küf uzmanı değilseniz hangilerinin patojenik olduğunu söylemek zordur.

    Bazı küfler zararsızdır ve yemeğinizdeki etkilenen bölge kesilerek çıkarılabilir, ancak diğer küf türleri mikotoksin üretir ve bu da en iyi ihtimalle bağırsak rahatsızlıklarına ve kusmaya, en kötü ihtimalle de organ hasarına ve bazı kanser türlerine yol açabilir.

  • Yumuşak peynirlere dikkat!

    Bazı peynirler mikotoksin üretmeye özellikle yatkındır. Yumuşak ve yarı yumuşak peynirler nispeten yüksek nem içeriğine sahiptir ve küf gelişimi için uygun bir ortam sağlar. Peyniri yeterince düşük sıcaklıklarda saklamamak, en sevdiğiniz peynir dilimi veya kabuğunun tüylenme riskini artırır. Eğer gorgonzola ya da mozzarella gibi yumuşak peyniriniz varsa ve küflendiyse atın çünkü küflü kısmın alınıp atılmasıyla toksinden kurtulamayız. Domates ya da yumuşak peynir gibi yumuşak gıdada küf derinlere kadar iner. Toksin, uzun vadede sık sık yenirse en duyarlı organlarımız karaciğer ve mide zarar görür. Sıcaklarda küfler, gıdalarda çok daha kolay ürer...

    Yoğurt da yumuşak peynirler gibi küflenirse atılmalıdır.

  • Yumuşak ekmekleri de küflendiyse atın

    Yumuşak ekmekler de kurtarılmamalıdır. Beyaz sandviç ekmeği, kekler ve simitler mesela. Ekmek üzerinde en sık görülen küf türü Rhizopus stolonifer olup, ekmeğin yüzeyinde beyaz veya grimsi tüy benzeri lekeler şeklinde görülür ve kontrol edilmediği takdirde hızla yayılabilir. Bu mantarlara her zaman az miktarda maruz kalıyoruz ve sonuçta vücut kendini onarma konusunda oldukça iyi, ancak büyük bir mantar kütlesi normalden daha yüksek bir doz demektir.

    Son kullanma tarihi

     

    Gıda güvenliği konusunda yaygın bir yanlış kanı da son kullanma tarihinin önemidir. Başta süt kutuları olmak üzere pek çok gıdanın üzerinde son kullanma tarihi yazılıdır ve pek çok kişi bu tarihe uyarak muhtemelen birkaç gün daha dayanabilecek ürünleri çöpe atmaktadır. Süt kötü kokuyorsa atılmalıdır, ancak Dr. Schneider, düzgün bir şekilde soğutulması koşuluyla, yaklaşık yedi günlük bir hareket alanınız olabileceğini ekledi: Eğer süt 90 ila 100 derece sıcaklıktaki bir arabada durursa 7 gün dayanamayabilir. Yalıtımlı bir alışveriş poşetine koyarsanız, o tarihe ve hatta daha fazlasına da dayanır. 

  • Hangi gıdalar küflenince de yenir?

    Bazı gıdalar, özellikle belirli peynir türleri, kontrollü küf büyümesiyle üretilir ve bu küfler gıdanın lezzetini ve dokusunu geliştirmek için kullanılır. Bu gıdalar şunlardır:

    Küfsüz yapılmış sert peynir 

    Çedar gibi sert peynirleri yüzeyden 2,5 cm kesebilirsiniz oluşmuş olabilecek toksinlerden kaçınırsınız. Sert peynirler düzgün bir şekilde saklandığında açıldıktan sonra 3 ila 4 hafta dayanabilirken, yumuşak peynirler genellikle paket açıldıktan sonra yaklaşık bir hafta dayanır. Küf genellikle ürünün derinliklerine inemez. Asiago, Pecorino, Parmesan ve Cheddar gibi sert peynirler için küf noktasının etrafından ve altından en az 2.5 cm kesin. Çapraz kontaminasyonu önlemek için bıçak ile küfe dokunmamaya dikkat edin.

  • Kalıpla yapılmış sert peynir 

    Gorgonzola, Roquefort ve Stilton gibi bu peynirlerin üzerinde yüzey küfü varsa, küf noktasının etrafından ve altından en az 2.5 cm keserseniz, tüketebilirsiniz. Bu peynirler, Penicillium roqueforti veya Penicillium glaucum gibi küflerle kasıtlı olarak aşılanır. Bu küfler, peynirin iç yapısında mavi-yeşil damarlar oluşturur ve benzersiz bir lezzet ve aroma katar. Kontrollü koşullarda üretildiğinden, bu peynirler güven ile tüketilebilir

    Salamura peynirler 

    Bu peynirler genellikle salamura içinde saklanır ve yüzeylerinde oluşabilecek hafif küf tabakası, salamuranın koruyucu etkisi sayesinde genellikle zararsızdır. Ancak bu küf, yıkanarak veya yüzeyi kazınarak temizlenmelidir.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

BU EKRANI KAPATMAK İÇİN TIKLAYIN!

YORUMLAR

Lütfen yorum alanını boş bırakmayınız.
Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!