İşin sırrı hamuru buzdolabında muhafaza etmekte

Canınız ne zaman çekse, yalnızca beş dakikanızı ayırarak taptaze ekmekler yiyebilirsiniz. Sadece hamurunuzu hazırlayın ve iki saat dinlendirin. Yoğurmaya gerek bile yok. Sonra da şekil verin ve bir somunu pişirin. Kalanını ise önünüzdeki haftalar boyunca kullanabileceğiniz şekilde buzdolabına alabilirsiniz. Evet, haftalarca! Aşağıda bahsettiğimiz tariften birçok ekmek somunu çıkıyor. Canınız taze pişmiş kıtır kıtır ekmek çektiğinde, biraz hamuru alın, şekillendirin, 20 dk. mayalandırın ve de pişirin. Eviniz adeta fırın gibi kokacak, aileniz ve arkadaşlarınız mutluluktan coşacak.

Klasik Fransız “boule” ekmeği tarifi

Fransız “boule” adındaki artizan hamur formu, yoğurma gerektirmeyen tariflerin temel modelidir. Yuvarlak form (boule Fransızca’da top anlamına gelir), üzerinde çalışılması en kolay şekildir. Hamurun ne derece nemli olması gerektiğini ve hamura yoğurmadan somun şeklini vermeyi kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Ve de pişirmenin farklı bir modelini: buzdolabından biraz hamur al, şekil ver, dinlendir ve yemeğin geri kalanını hazırlarken pişmesini bekle.

Hamurunuzu nemli tutmanız gerektiğini unutmayın – nem, depolama süresince ekşi mayanın gelişimine katkıda bulunur.

Klasik Fransız “boule” ekmeği için malzemeler

  • Ağartılmamış un ya da kepekli un
  • Su
  • Ekşi maya
  • Tuz

Klasik Fransız “boule” ekmeği nasıl yapılır?

  • Suyu, vücut sıcaklığından biraz daha fazla olacak şekilde (37 C°) ısıtın.
  • 4,70 lt. suyu alabilecek kapaklı bir kapta, suya maya ve tuz ekleyin. Kullandığınız kabın hava geçirmez olmamasına dikkat edin.
  • Unu da ölçek yardımıyla yavaş yavaş ekleyin. Bir tahta kaşıkla, hamur başlığı olan güçlü bir mutfak robotu ile ya da dayanıklı bir ayaklı mikser yardımıyla hamuru eşit oranda nemli olacak şekilde karıştırın. Ancak yoğurmamaya özen gösterin. Bu adımı tamamlamak yalnızca birkaç dakika sürmeli ve hamur, kabınızı doldurmaya yetecek miktarda ve ıslak olmalı.
  • Kapağını hafifçe kapatın. Sıkı kapaklı kaplar kullanmadığınızdan emin olun; içeride sıkışan gazlar patlamaya sebep olabilir. Karışımın ısıya bağlı olarak yaklaşık 2 saat boyunca, oda sıcaklığında, çökmeye başlayana dek mayalanmasını sağlayın. Mayalanma süresini arttırmak, 5 saate kadar örneğin, hamura herhangi bir zarar vermez. Bu noktadan sonra, hamurunuzu istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Buzdolabında bekletilmiş nemli hamur, oda sıcaklığındaki hamura kıyasla daha az yapışkandır ve şekillendirilmesi daha kolaydır. Hamura somun formunu vermeye başlamadan önce, yaklaşık 3 saat boyunca buzdolabında soğutmakta fayda var. Ve de rahat olun. Geleneksel tariflerde olduğu gibi, sürekli hamurun hacminin artıp artmadığını kontrol etmek zorunda değilsiniz.

Ekmek nasıl pişirilir?

  • Yağlı kağıda mısır unu serpiştirin. Tırtıklı bir bıçak yardımıyla yaklaşık yarım kilogramlık (greyfurt büyüklüğünde) parça kesin. Hamur parçasını elinize alın; hamurun elinize yapışmasını önlemek adına, gerektikçe un serpmeyi sürdürün. Hamurun yüzeyini, alta tarafına doğru nazikçe esnetin; dört köşesinden birer kez olacak şekilde ve elinizde döndürerek. Hamur topunuzun alt kısmı, dört adet ucun birleşiminden oluşmalı. Serpiştirdiğiniz unun çoğu düşeceğinden, yedirmeye çalışmanıza gerek yok. Hamurun alt kısmı, dinlendirme ve pişirme süreçlerinde düzleşecektir.
  • Hamur topunu yağlı kağıda yerleştirin. Burada 40 dk. boyunca dinlenmesini sağlayın. Hamurda bir miktar kabarma görebilirsiniz; ancak esas kabarma, pişirme sırasında gerçekleşecek.
  • Pişirmeden 20 dk. önce, orta rafına pişirme taşı yerleştirdiğiniz fırını 230 °C’de çalıştırın. Bir diğer rafa ise su için boş bir ızgara tepsisi yerleştirin.
  • Bıçağınızın ucunu kullanarak yüzeyine 6 mm.’lik zikzak desenler çizin (bu işlem, ekmeğin pişme esnasında genişlemesine yardımcı olur).
  • Bir bardak sıcak suyu boş ızgara tepsisine boşaltın. Ekmeğinizi fırın taşına dikkatlice alın. Fırında yaklaşık 30 dk. boyunca, kabuğun rengi değişene ve sertleşene dek pişirin. Nemli hamur söz konusu olduğunda, kabuk koyulaşsa bile iç kısmın kuruması ihtimali çok düşüktür. Ekmeği fırından aldığınızda, oda sıcaklığına aniden maruz kalması sebebiyle çatlama sesleri duyacaksınız. Ekmeğin tamamen soğumasını sağlayın; başta biraz yumuşakmış gibi görünen kabuk, soğudukça sertleşecektir.
  • Kalan hamuru kapaklı saklama kabınızda (hava-geçirmez olmayacak) önünüzdeki iki hafta boyunca kullanmak üzere buzdolabına alabilirsiniz. Hamuru buzdolabında yalnızca bir gün bile bekletmenin, ekmeğinizin hamurunda ve aromasında harikalar yarattığını göreceksiniz. Bu olgunlaşma, iki hafta boyunca devam edecek. İhtiyacınız oldukça hamurdan kesin ve ekmek somunları hazırlayın. Hamurunuzu dondurucuya da atabilir, kullanmadan bir gece önce dışarı çıkararak çözülmesini sağlayabilirsiniz.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

BU EKRANI KAPATMAK İÇİN TIKLAYIN!

YORUMLAR

Lütfen yorum alanını boş bırakmayınız.
Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!