• Hamur işlerinizin üzerini kızartın

    Evde pişirdiğimiz hamur işlerini dışarıda satılan kıyır kıyır, altın renkli olanlarla karşılaştırdığımızda biraz hayal kırıklığına uğruyor olabilirsiniz. Profesyonel fırıncılar, bu gözümüzü alan altın sarısı rengi ve dokuyu elde etmek için küllü su adında tehlikeli bir alkalin madde kullanıyorlar. 

     

    Karbonat da alkalin bir madde; ancak pH derecesi 8 yani küllü sudan çok daha az. Suda haşlama gerektiren hamur işleri yaparken, haşlama suyuna karbonat katmak, proteinlerin ve şekerlerin ısıyla değişime uğrayarak renkte, aromada ve kokuda yoğunluğun sağlandığı Maillard reaksiyonunu hızlandırıyor. Hatta bu süreci, karbonatı önce biraz fırınlayarak daha da zenginleştirebilirsiniz. Böylelikle pH derecesini küllü suya yaklaştırmış ve dolayısıyla özelliklerini daha da konsantre hale getirmiş olacaksınız. Ancak bunun karbonatı bir miktar zararlı hale getirdiğini bilmenizde fayda var.

  • Fasulye pişirirken kullanarak sindirime yardımcı olun

    Yapılan araştırmalara göre, içinde pişirme yapılan sıvının pH derecesi, fasulye gibi baklagillerin pişme hızını etkiliyor. Basitçe, 1 lt. suya %1 oranında karbonat ekleyerek fasulyelerinizi, nötr ya da asiditesi yüksek suda pişen fasulyelere kıyasla çok daha kısa sürede pişirebilirsiniz.

     

    Bu durumun sebebi, çok basit bir bilimsel etkileşim aslında. Alkalin ortamlar, pektin moleküllerinin çok daha küçük parçalara bölünerek zayıflamalarını ve sonuç olarak fasulyelerin çok daha seri bir şekilde yumuşamalarını sağlıyor. Suya çok az miktarda karbonat katarak pişirme süresini yarı yarıya indirebilirsiniz.

  • Çıtır çıtır fırın patatesler 

    Patatesleri fırınlamadan önce karbonatlı suda haşlayarak, patateslerin çıtır çıtır bir doku kazanmalarını sağlayabilirsiniz. Bunun sebebi, alkalin özellikteki karbonatın, suyun pH değerini yükseltmesi. Alkalin pH derecesi, bitkinin hücre duvarlarındaki pektinin parçalanmasına yol açıyor. Pektin parçalandıkça, patates yüzeyi yumuşamaya başlar ve daha yumuşak bir doku kazanır. Hızlıca suya daldırılan patateslerin bu yumuşak yüzeyleri, kalın ve yoğun bir yağ tabakasıyla kaplanır. Bu tabaka, fırınlama sürecinde değişime uğrayarak leziz, altın sarısı bir çıtır yüzeye dönüşür.

  • Soslarda asiditeyi dengeleyin

    Klasik gastronomi, fazla asidik bir sosta dengeyi yakalamanın iki yolu olduğunu söyler: şeker veya yağ eklemek. Ancak bu ilaveler, asidik etkiyi azaltırken yemeğin lezzetini ve dokusunu değiştirirler.

     

    Bunlara alternatif olarak, karbonat, sosta herhangi bir değişime sebep olmadan, asiditeyi dengelemek için kullanılabiliyor. Karbonat, doğru bir uygulama yapıldığında ne şeker gibi lezzete müdahale ediyor ne de yağ gibi dokuyu ya da lezzeti etkiliyor. Aksine, sadece asidik sosun pH düzeyini 7’ye, yani nötral seviyeye çekiyor.

  • Etlerinizi yumuşatın 

    Karbonatın yumuşatıcı etkileri yalnızca sebzelere özel değil; mutfakların demirbaşı, en sert etleri bile yumuşatmada da kullanılabiliyor. Eti, su ve karbonattan oluşan bir solüsyonun içine sokmak, etin yüzeyini değiştirerek onu alkalin haline getiriyor. Ancak bitkilerde olduğu gibi yapısal molekülleri parçalanmıyor; alkalin ortam, etin yüzeyinde bulunan proteinlerin doğasını değiştiriyor. Böylelikle et ısıya maruz bırakıldığında, proteinler birbirlerine bağlanmıyor ve sonuç olarak et içine doğru kapanmayıp sertleşmiyor, pişirme süreci boyunca yumuşaklığını koruyor. 

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

BU EKRANI KAPATMAK İÇİN TIKLAYIN!

YORUMLAR

Lütfen yorum alanını boş bırakmayınız.
Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!