«NINDA – an ezzateniwatarraekutenni»

Hitit dilinin ilk düzgün bir yorumla tercüme edildiği tablet yazısı şudur: “Ekmeği yiyecek suyu da içeceksiniz”

Ayrıca bu yazı tabaklarda da yazmaktaydı. Tanrıların vatanı Anadolu, zengin tarihiyle sofralarımıza ışık tutuyor.

Evliya Çelebi, seyahatnamesinde İstanbul’un en iyi francala ekmeğinin Galata ile Tophane fırınlarında yapıldığını belirtir. Anadolu'daki yerleşik kültürün etkisiyle gelişen Osmanlı mutfağı, farklı çeşitte ekmekler de üretiyordu. Türkler göçebe olarak yaşadığı dönemde ekmeklere; lavaş, yufka, bazlama, büskeç, sinçü, pide gibi isimler veriyordu. Aylarca dayanan ekmekler yolculuklarını mutlak kılıyordu.

Matnakaş yani Ermeni pidesi, geleneksel bir pidedir. Bizimkine çok benzerdir, sadece mayalanması farklıdır. Yumurta, susam veya çörek otu kullanılmadan parmak tekniği ile şekillendirilip fırına verilen Matnakaş, tam buğday unundan yapıldığında harika bir lezzet ve deneyim yaşatabilir.

Ramazanı pidesiz düşünmek mümkün değil

Ramazanda sımsıcak, dumanı üstünde, fırından yeni çıkmış, yumurtalı, pidenin her türlü varyasyonu sofralarımızı şenlendirecek kadar büyük öneme sahip. Pideyi de evde yapmak istiyorum diyenlerdenseniz bu tarif tam da size göre.

RAMAZAN PİDESİ VE MATNAKAŞ TARİFİ

MALZEMELER

  • 10 gr maya
  • 2,5 Bardak Ilık Su
  • Yarım Tatlı Kaşığı Şeker
  • 1 Yemek Kaşığı Tuz
  • 5 Su bardağı Un (Aldığı kadar)

Hamura baklava şekli vermek için;

  • 1 Yemek Kaşığı Un
  • 5 Yemek Kaşığı Su
  • Karıştırılarak sıvı bir karışım hazırlanır

Pideye renk ve çıtırlık veren sos üstüne sürmek için;

  • 1 Adet Yumurta Sarısı
  • 1 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 1 Tatlı Kaşığı Yoğurt

Üzerine serpiştirmek için;

  • Bir miktar susam ve çörek otu

NASIL YAPILIR?

Geniş ve derin bir kaba maya, süt ve şeker ekleyin, 10 dakika bekletin.

Sıvı yağı, tuz ve unu da karışıma ekleyerek yoğurun. Yumuşak kıvam alması lazım, mayalanması için üzerini mutlaka kapatın. Oda sıcaklığın da yaklaşık 1 saat mayalayın. Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur hazırlanmış olmalı. Hamuru 2 – 3 parçaya bölün. Pideyi açabileceğiniz tezgaha un serpin ve kesilen parçaları ayrı ayrı açın. Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin. Açtığınız pide hamurunu tepsiye alın.

Hamura baklava şekli vermek için hazırladığınız un ve suyu bu aşamada kullanın. Elinizi un-su karışımına batırarak önce kenar sonra orta kısma iyice bastırarak baklava dilimi gibi şekil verin. Şekil verirken elinizi sürekli unlu sulu karışıma bulayın. Bu sayede verdiğiniz şekiller kaybolmayacaktır.

Fırını 200 dereceye ayarlayın. Yarım saat hamuru mayalanması için bekletin ve tekrar şekil verilen kısımlara çatal yardımıyla delikler oluşturun. Üstüne hazırlanan yumurta karışımını fırça yardımı ile sürün ve en son bolca susam, çörek otu serpin. Pişmesi için fırına atın.

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

BU EKRANI KAPATMAK İÇİN TIKLAYIN!

YORUMLAR

Lütfen yorum alanını boş bırakmayınız.
Yorum kurallarını okumak için tıklayınız!