Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
HABERTURK.COM

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, bakanlık binasındaki seçim merkezinde düzenlediği basın toplantısında, dün yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun oy sayım işlemlerinin tamamlandığını açıkladı.

Ülke genelinde yaklaşık 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplam 30 milyon 530 bin 157 oy kullanıldığını aktaran İslami, Pezeşkiyan'ın 16 milyon 384 bin 403 oy aldığını söyledi. Buna göre Pezeşkiyan'ın oy oranı yüzde 53,7 oldu.

İslami, muhafazakar Said Celili'nin ise oyların 13 milyon 538 bin 179'unu aldığını belirtti. Celili'nin oy oranı yüzde 44,4'te kaldı.

Uluslararası hiçbir seçim takip kuruluşunun takip etmediği Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna katılım oranı ise yüzde 49,8 oldu. Bu oran, İran için hala tarihi düşük seviyelerde.

Neler değiştirebilir?

Pezeşkiyan, İran'daki molla rejimi ve cumhurbaşkanlığının görev ve yetkileri sebebiyle ülkede 'taşları yerinden oynatacak' biri değil. Ancak, 2022'de Mahsa Amini'nin ölümü üzerine başlayan büyük protestoların ardından İran'da zorunlu başörtüsünün daha az uygulandığını göreceğini söyleyen bir kampanya yürüttü.

Ayrıca Batı'ya ulaşmak ve potansiyel olarak dünya güçleriyle yeni bir nükleer anlaşmaya varmak istediğini söylüyor. Ancak Pezeşkiyan uzun zamandır İran hükümetinin başında Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'in bulunduğunu ve kendisinin de hiçbir zaman gerçekten hassas güvenlik görevlerinde ya da nükleer müzakerelerde bulunmadığını kabul ediyor.

Dolayısıyla Pezeşkiyan'ın ne kadar etkili olacağı belirsizliğini koruyor.

Pek çok İranlı'nın ABD'de yaklaşan Başkanlık Seçimlerini izlediği ve bu seçimlerde ABD'yi nükleer anlaşmadan çeken Donald Trump'ın geri dönebileceği de Pezeşkiyan'ın önündeki engellerden.

Dolayısıyla şu an itibariyle İran, Pezeşkiyan'ın ne yapacağını ve dünyanın geri kalanının nasıl tepki vereceğini izliyor.

ÖNERİLEN VİDEO