Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
  • 4. VAMPİR KALAMAR

    Garip bir şekilde bu deniz yaşamı türü, görünümüne rağmen ne bir kalamar ne de bir ahtapottur. Bilim insanları, vampir kalamarın 8 kolu ve 2 dokunaçı olmasına rağmen tamamen ayrı bir hayvan olduğunu belirledi. Adını, saklanması gerektiğinde tıpkı bir vampirin siyah pelerini gibi ters çevirerek kendini gizleyebildiği ağ örgüsünden alan bu canlılar okyanusun yaklaşık 900 metre dibindeki zifiri karanlık sularında yaşar. Ağları etli dikenlerle kaplı olan bu deniz canlısı yeterince heyecanlanırsa kol uçlarından mavi biyolüminesans mukus fırlatarak avlarını sersemletir, böylece karanlığa doğru yüzebilir.

    Fotoğrafta Meksika Körfezi'ndeki bir dalışta bulunan vampir kalamarı görülüyor. Kaynak: AP

  • 5. NOEL AĞACI SOLUCANI

    Bilim insanları bu canlıyı Büyük Set Resifi'ndeki Kertenkele Adası'nda buldular. İsimlerini tepelerinden çıkan ağaca benzer uzantılardan alan bu solucanların spiral dallara benzeyen kısmı aslında solucanın ağzıdır. Yani, buradan nefes alır ve avını da bu kısımla yakalar. 

  • Tüylü kısımları ise yiyecekleri sindirim aparatına doğru iten dokunaçlarıdır. Bu deniz solucanının kendisi ise bir tüp içinde yaşar ancak Noel ağacı solucanı kendisini tehdit altında hissederse geri çekilebilir. Karayipler'den Endonezya'ya kadar uzanan sıcak tropik sularda bulunabilirler.

  • 6. PEMBE TRANSPARAN FANTEZİ

    Batı Pasifik'te Celebes Denizi'nin yaklaşık 4 bin metre derinliğinde bulunan bir deniz hıyarı olan pembe transparan fantezi, 2007'de keşfedildi. Bu deniz canlısı, diğer yırtıcıları savuşturmak için biyolüminesans kullanıyor. Ayrıca adını; ağzının, anüsünün ve bağırsaklarının görülebildiği şeffaf derisinden alıyor. 

  • 7. DENİZ SALYANGOZU

    Kayıtlarda 3 binden fazla farklı türü bulunan deniz salyangozlarından biri olan bu küçük deniz canlısı, Kuzey ve Güney kutuplarından tropik bölgelere kadar hem sığ hem de derin sularda hemen hemen her yerde bulunur. Karadaki sümüklüböceklerin aksine bir kabuğu olmadığı için, kendisini bir uyarı sinyali anlamına gelen parlak bir kamuflajla korur. 5 santimden biraz fazla uzunluğa kadar büyüyebilen puantiyeli bir çıplak dala benzeyen bu canlılar, aslında sert kıllardan oluşurlar. 

  • 8. DUMBO AHTAPOT

    Orta Atlantik Sırtı'nda bulunan bu ahtapot, adını yüzmek için kulak benzeri yüzgeçlerini çırpma şeklinden alıyor. Dumbo ahtapotlar, ahtapotlar arasında en derinde yaşayanlar olarak bilinir. Ayrıca en az 4 bin metre derinlikte yaşayan bu canlılar nadir olduğundan, yavru üretme şansını artırmak için benzersiz üreme alışkanlıkları geliştirmişlerdir. Örneğin dişiler, gelişimin çeşitli aşamalarında yumurta taşırlar ve hatta çiftleştikten sonra spermleri uzun süre vücutlarında saklayabilirler. 

    Fotoğrafta Hawaii'nin büyük adası kıyısındaki su altı yanardağına dalış sırasında dumbo ahtapotun su altı aracına doğru yüzdüğü görülüyor. Kaynak: AP

  • 9. PALYAÇO KURBAĞA BALIĞI

    Palyaço kurbağa balıkları, mercanların arasında takıldığında kendisini buna göre kamufle edebilen canlılardır. Ancak görünüşünü değiştirmesi birkaç hafta sürer. Bunun yanı sıra ağzı, kendi büyüklüğündeki avı yiyebilecek kadar büyüktür.

  • 10. DEV TESPİH BÖCEĞİ

    Bu deniz canlıları, derin sulara özgüdür ve oldukça büyüyebilirler; 2010 yılında uzaktan kumandalı bir su altı aracı, yaklaşık 1 metre uzunluğunda dev bir izopod (tespih böceği) keşfetti. Devasa bir tahta kurduna benzeyen bu kabuklu hayvanlar, etoburdur ve genellikle okyanus yüzeyinden düşen ölü hayvanlarla beslenirler. 1879'daki keşfedilmelerine rağmen bu canlılar hakkında pek bir bilgi yoktur. Ancak dev izopodların deniz dibindeki basınca dayanabilecek kadar büyüdüklerine inanılıyor.

  • 11. JAPON ÖRÜMCEK YENGEÇLERİ

    Bu dev yengeçler, adından da anlaşılacağı gibi Japonya'ya özgüdür ve ülke çapında lezzetli yiyecekler olarak kabul edilir. Tüm kabuklular arasında en büyüğü olan ve yaklaşık 4 metreye kadar büyüyebilen bu canlılar, seçici yiyiciler değiller. Yani, korkutucu görünümlerine rağmen ölü hayvanları ve bitkileri yemeyi tercih ederler. Ayrıca, en az bir asır kadar yaşayabilirler.

  • 12. DİKENLİ DANA BALIĞI

    Teknik olarak bir tür kutu balığı olan bu balıkların başının üstünde boynuzları var ancak bunları başkalarına zorbalık yapmak için kullanmıyorlar. Sadece stresli ortamlarda veya ölecek duruma geldiklerinde zehirli hale gelebilen canlılardır.

    Kaynak: Popular Mechanics, Best Life, Good Catch Foods, National Geographic

Sayfa Yükleniyor..