Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
  • Daha az yaygın olan bazı belirtiler şunlardır:

    İdrar sırasında ağrı

    Karın ağrısı başlamadan önce kusma

    Rektumda, sırtta, karnın üstünde ya da altında keskin ya da hafif ağrı

  • KARIN AĞRISINI ÖNEMSEYİN

    Apandis, yetişkinlerin çoğunda genellikle göbek deliğiyle kalça kemiği arasındaki mesafenin üçte birinde, karnın sağ alt tarafındadır. Hamile kadınlarda bu bölge farklı olabilir. Ağrının ilerlediği yolu gözlemek önemlidir.

  • Keskin ağrı, belirtiler başladıktan 12-24 saat sonra doğrudan göbek deliğinden apandis üstündeki bölgeye geçebilir. Ağrıda böyle belirgin bir ilerleme fark ederseniz doğruca acil servise gitmelisiniz.

  • KARNINIZA BASTIRIN

    Dokunduğunuzda bile çok acı hissediyorsanız (özellikle alt, sağ kısımda) acil servise gitmeyi düşünün. Bastırdığınızda karnının alt tarafında hassasiyet de hissedebilirsiniz. Hassasiyete tepki olup olmadığına bakmanız gerekir. Karnın sağ alt bölgesine bastırıp eliniai hızlıca geri çektiğinizde keskin bir ağrı hissediyorsanız bu, apandis iltihabının olduğunu ve tıbbi yardım alman gerektiğini gösterir.

  • KARNINIZA BİR SERTLİK OLUP OLMADIĞINA BAKIN

    Karnınızda olağan dışı bir sertlik olup olmadığına bakın. Eğer varsa apandisiniz şişmiş olabilir ve bu apandis iltihabının göstergesi olabilir. Ama her ağrı apandis ağrısı değildir. Karnınızda ağrı var ama iştah kaybı ve mide bulantınız yoksa bu apandis iltihabı olmayabilir. Üç günden uzun süren ağrılarda mutlaka acile gözükmeniz gerekir.

  • AYAĞA KALKMAYA VE YÜRÜMEYE ÇALIŞIN

    Şiddetli ağrıdan dolayı yürüyemiyorsanız apandis iltihabınız olabilir. Derhâl acil bakım almanız gerekse de herhangi bir tarafının üzerine yatıp cenin pozisyonu alarak ağrıyı azaltabilirsiniz.

    Kaynak: WikiHow

Sayfa Yükleniyor..